Anul acesta, peste o lună, firma Micro Mapper SRL împlinește 20 de ani de activitate. Ne-am dedicat munca de 20 de ani pentru a umple un gol pe piața de date-geospațiale (GIS) la nivelul României. Am cules date din teren, am procesat date digitale din variate surse pentru a rezulta o bază de date GIS unică pentru România. Această bază de date GIS conține:
- rețeaua de drumuri și străzi la nivel național având 227.481 km lungime, 963.562 de segmente și are 61.373 denumiri unice de străzi – ca și comparație în sistemul RENNS (conform HG nr. 777/2016) în data de 1 octombrie 2021 existau 86.283 denumiri unice de străzi – deci dispunem de 71,1% din total RENNS;
- adresele administrative (adrese poștale) din toate localitățile urbane și în mai multe sute rurale cu un număr total de 1.182.378 adrese administrative – ca și comparație în sistemul RENNS (conform HG nr. 777/2016) în data de 1 octombrie 2021 existau 1.252.353 adrese administrative – deci dispunem de 94,4% din total RENNS;
- blocuri, scări, etaje și apartamente – la nivel național în special pentru UAT-urile urbane cu datele: 76.635 blocuri, 151.645 scări, 3.163.734 apartamente. Baza de date conține nu numai numărul apartamentelor pe fiecare scară, dar şi numărul (denumirea) fiecărui apartament pe fiecară scară. (De ex. pe scara B sunt 11 apartamente, de la 21 la 30 şi 30A).
- populația din 2011 pe grupe de vârste și sex repartizată statistic pe adrese administrative și scări la nivelul celor 41 de reședințe de județ.
Contribuim activ la realizarea RENNS la nivel național și suntem leaderi de piață, având cele mai multe contracte încheiate în 2019 și 2021. Venim în sprijinul administrațiilor publice cu prețuri sub media pieței și oferim gratuit numeroase beneficii în plus administrațiilor publice cu care lucrăm: baza de date GIS realizată, soluție software GIS, documentarea cu imagini georeferențiate, planșe de hărți tipărite, hărți murale despre UAT.
Anul trecut am primit de la Serviciul de Telecomunicații Speciale – Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 (document nr. 125.262/08.07.2020) un studiu privind importanța bazelor de date GIS – în special cea a adreselor administrative, care fac posibilă localizarea și navigarea mașinilor de intervenție spre locațiile cu probleme. Acest document arată faptul, că din cauza lipselor de adrese din sistemul 112 și ANCPI se pierd anual aproximativ 3450 zile (aproape 10 ani). Estimând pierderile financiare s-a ajuns la o pierdere de cca. 1 miliard de euro/5 ani. Referitor doar la intervențiile medicale din motive cardiace anual la 1.000 de intervenții cardiace se întârzie cu 1 minut, când știm că în astfel de situații fiecare secundă poate conta viața unui om!
Datorită faptului că aceste pierderi financiare și umane provocate de lipsa de adrese au fost estimate doar la o singură instituție – oare cât se pierde anual în toate instituțiile statului? Pentru a ajuta instituțiile publice și ONG-urile din țară am decis să OFERIM ÎNTREAGA BAZĂ DE DATE GIS GRATUIT organizațiilor non profit și tuturor instituțiilor țării. Firmele pot folosi datele create de noi, dar vor trebui să plătească o taxă de licență în funcție de beneficiul adus de datele geospațiale Micro Mapper. Valoarea taxei de licență va fi estimată de către firma licențiată.
Pentru anul viitor ne pregătim să fructificăm banii europeni aduși prin Planul Național de Redresare și Reziliență și dorim să oferim soluții software și digitalizare date GIS la nivel național pentru UAT-uri. Puteți să aflați mai mult despre planurile noastre și modalitățile de culegere date geo-spațiale prin Inteligență Arficială, drone, LiDAR, imagini georeferențiate stradale (gen Street View) puteți să aflați din prezentarea noastră de la Conferința Smart Cities of Romania din data de 2 noiembrie 2021.
Ne vedem la conferință!